Menu
Home  >  Nieuws  >  NUMMERPLAAT VOOR BROMFIETS VERPLICHT

NUMMERPLAAT VOOR BROMFIETS VERPLICHT

Vanaf 11 december 2016 moeten alle bromfietsen en lichte vierwielers die in België aan het verkeer deelnemen, verplicht een kentekenplaat dragen.

De maatregel wordt opgestart om het de politiediensten makkelijker maken om te verbaliseren bij een verkeersovertreding. België was het laatste Europese land waar een nummerplaat nog niet voor alle bromfietsen verplicht was.

Betrokken voertuigen

Onder de nieuwe wet vallen alle bromfietsen van klasse A en B, of ze nu twee- drie- of vierwielig zijn. ‘Klasse A' staat voor bromfietsen met een maximale snelheid van 25 km per uur, geen rijbewijs verplicht. Een bromfiets ‘Klasse B' kan maximaal 45 km per uur rijden. Een rijbewijs is hier wel verplicht, behalve voor bestuurders geboren voor 15 februari 1961.

Een uitzondering wordt gemaakt voor elektrische rolstoelen. Zij hebben geen nummerplaat nodig. Dat is evenmin het geval voor segways, elektrische autopeds, pocket bikes en elektrische fietsen, behalve als de motor zo sterk is dat ze kunnen rijden zonder dat er moet worden bijgetrapt.

Procedure

 • Kijk na of u het gelijkvormigheidsattest hebt?
  Hebt u dat niet? Dan hebt u 2 opties:
  • Indien u een bromfiets hebt die jonger is dan het jaar 1975: in dit geval zal u naar de lokale politie moeten gaan. Daar zal u een document krijgen dat de technische gegevens bevat van uw bromfiets. Met dit formulier kan u dan naar Bpost gaan en de normale procedure volgen.
  • ​Indien u een bromfiets hebt die ouder is dan het jaar 1975: in dit geval dient u het voertuig aan te bieden bij een oldtimer federatie. Daar zal u een document krijgen dat de technische gegevens bevat van uw bromfiets. Met dit formulier kan u dan naar Bpost gaan en de normale procedure volgen.
 • ​​Ga naar een Bpost-kantoor met uw gelijkvormigheidsattest, attest van verlies of duplicaat. U krijgt een formulier ‘Aanvraag om inschrijving’.
   
 • ​Kom met dit formulier naar uw ons. Wij doen de werkelijke inschrijving online bij de DIV. Vervolgens krijgt u de nummerplaat thuisbezorgd, samen met uw tweedelig kentekenbewijs. Het ene deel van het kentekenbewijs bewaart u thuis, het tweede neemt u mee als u met de bromfiets rijdt.

Kosten

De kosten van de regularisatieprocedure omvatten de gegevensregistratie door Bpost en verzending van de kentekenplaat en het kentekenbewijs. In totaal bedraagt dit 42€, te betalen aan de postbode.

Heeft u nog meer vragen hierover? Vraag ons gerust om advies.

Toegevoegd op 08/11/2016.

Terug naar het overzicht

Wat onze klanten zeggen

Bedankt voor de vlotte afhandeling!

Ann Van den Brande

Schaderegeling wb de hagelschade aan de rolluiken is OK, zoals in voorgaand schadegeval in 2006. Dat de dakbedekking(roofing garage) in feite na veroudering niettegenstaande tweejaarlij...

Etienne De Cleen

daar wij heel wat problemen met p en v verzekeringen dit jaar hebben meegemaakt heeft mark verbraeken dit alles toch nog op een perfecte manier kunnen rechtzetten.Zij hebben hun werk f...

cindy engelen

Deel ook uw mening

Sluit dit venster Schrijf in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van belangrijk nieuws. Inschrijven is gratis.